HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.12.03. 02:15 ktina

Újra nagy evések

Címkék: étel english főzés gasztronómia étkezés kínai konyha bolgár konyha

 

2011. november 17-19.

 

1. Hot Pot

 

Magyarra fordítva „forró edény”. Csütörtök este invitált minket Jianwei és még két hallgató erre a különleges vacsorára, amivel a kínai gasztronómia egy újabb sajátosságát ismertük meg. A „hot pot” jellegű éttermekben mindent annyira frissen szolgálnak fel, hogy a vendég készíti el :) Magát a tálat hívják hot pot-nak, ami középen ketté van választva (majdnem olyan, mint a yin yang szimbólum:)). Az egyik részben csípős, a másikban nem csípős levesalap található.

 

hotpot_k.JPG

Ezt az asztal közepén levő főzőlapra helyezik, amit aztán a vendégek távirányítóval szabályozhatnak. Majd kiskocsin betolják a kiválasztott friss hozzávalókat,

 

hp_hozzávalók_k.JPG

 

Nálunk volt papír vékonyságú sonka, húsgombóc, halgombóc, több fajta tofu, gomba, saláta...és sertésagy. (Igen, ebbe is belekóstoltam, és nem is lenne rossz, ha ízlene.)

 

Egy ilyen vacsora nagyon jó társasági kikapcsolódás, különösen sörrel! Barátaink mondták, hogy főleg hidegebb időben szeretik ezt az időtöltést, mert a folyamatosan felcsapódó gőz felmelegít :)

 

hp_ham_k.JPG

 

                                   

hp_vegetables_k.JPG

     

                               

hp_brain_ready_k.JPG

 

                               (Elkészült az agyvelő...kéred?)

 

hp_restaurant_k.JPG

 

tsingtao_k.JPG

 

 

A Tsingtao shangdong-i sörmárka, egyik legjobb sörnek tartják Kínában. Csak nem értem, mit keres rajta az NBA címke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Bolgár est

 

Péntek este lakótársaink tartottak vacsorát, ahova a velük együtt dolgozó professzorokat is meghívták. Készítettek hat -féle hidegtálat, közte orosz salátát, krumpli salátát, káposzta salátát és persze Sopszka salátát is (de az tofuval nem az igazi, ők is hiányolják itt a sajtot). Majd csirke levest és nagyon finom húsételt, aminek elkértem a receptjét. (A rizsfőzőben készítették, jó tudni, hogy erre is jó!) Hallgattunk bolgár népdalt, de sor került mindhárom nemzet himnuszára is, úgyhogy kellemes nemzetközi hangulatban telt az este.

 

salads_k.JPG

 

meat_k.JPG

 

mitcholovsti_k.JPG

 

(Momchilovtsi egy bolgár falu a Rdope hegységben, ami híres kirándulóhely - ez látható a dobozon is. Ezt a joghurtot ott készítik, a bolgárok nagyon örültek, amikor Kínában is rátaláltak. Bár mondták, ez az eredetinél édesebb, mert a kínai piacra készült. Bulgáriában egyébként gyakran készítenek házilag joghurtot.)

 

professors_k.JPG

 

                               (Bolgár és kínai barátok)

 

 

3. Magyaros ebéd

 

Újra főztem gulyáslevest, de most mi is a professzort hívtuk meg a családjával. Ebéd előtt gönci barack pálinkát szolgáltam fel - népi motívumos ruhában :) –, és igazán sajnáltam őket, mert egy korty után elváltozott az arcuk, olyan erős volt nekik. A bolgárok jobban díjazták a pálinkát. Hát, ez alkalommal nem hoztunk magyar bort magunkkal. (De a kínaiak nem is nagyon borosak, és egyéb alkoholt is ritkán isznak. Egyféle röviditaluk van, ami nem olyan jó ízű, mint a pálinka.)

Szerintem ez az ebéd is jól sikerült. Az otthonról hozott vaníliás cukrot és mákot felhasználva mákos gubát is készítettünk. A bolgárok sem tudták, mi ez, de úgy tűnt, ízlik nekik.

 

kids2_k.JPG

 

              (A prof felesége kislányukkal és Hoang kisfiával a magyar kártyával ismerkednek.)

 

kids_k.JPG

 

                   (A gyerekek az ajándékba kapott magyar népviseletes babával és macival.)

 

kids3_k.JPG

                                 (Énekeltek nekünk:))

 

 

Summary in English

 

Eating events :)

 

  1. Hot Pot

 

On Thursday evening we went to a Hot Pot Restaurant with Jianwei and his company. It became a new experience for us in Chinese gastronomy. The hot pot is a double sided pot, one side with a tang (hot) and non-tang (light) soup basis in the other side. In the middle of the table there is a microwave hotplate which you can control by yourself. You can order the ingredients what you would like to make from this basis, so all food is fresh. We ate very thin ham slices, mushrooms, tofus, vegetables, meat balls, fish balls and pork brain.

A dinner like this, with beer, a very good social event that the Chinese prefer in colder days, because of the steaming.

 

 

  1. Bulgarian dinner

 

Our flatmates invited for a dinner their professor colleagues from the Normal University on Friday. They served six kinds of cold dish like potato salads, Russian salads and naturally, Sopska salads (but it is not really good with tofu...they also miss the cheese). Then we ate chicken soup and a very good meat dish, what they were cooking in the rice cooker. It became a nice international athmosphere with Bulgarian folk music and all of the three national anthems.

 

  1. Hungarian lunch

 

I cooked goulash soup again, but we invited Professor Chen and Hoang with his family this time. Before eating we offered „Gönci barack pálinka” (hard liquer made of peach) and I was dressed in Hungarian folk dress. I really pitied them, because the drink was quite strong! Bulgarians liked it more, but I missed the good Hungarian wine. (Chinese people not really into wine or other alcohol. They mostly drink just beer.)

We also made „mákos guba” (a kind of sweet food from baguette with poppy-seeds) – I brought the poppy-seeds and the vanilin sugar from home.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr263433074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nóra73 2011.12.07. 17:56:15

Már meg is éheztem a sok finomság láttán. Kérlek gyűjtögesd a recepteket, szeretném kipróbálni őket.Ja, a sertésagy az nálunk vidéken az esze lenne? Gondolom, én nagyon szeretem disznóvágáskor tojással és jó sok hagymával.Várjuk a mikulásos bejegyzéseidet is, mert gondolom ott is van télapó.

ktina 2011.12.08. 11:03:23

@: Nem is hallottam még az eszéről! :)
Télapó nincs. Sőt, azt kell mondjam, csak Európában, és főleg Kelet-Európában, a szomszédaink körében ismert. Mert itt a külföldiek sem ismerik, még az angolok, spanyolok sem.
süti beállítások módosítása