HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.12.12. 14:02 ktina

Élet a Kung Fu Iskolában 2.

Címkék: kína video én english kung fu tai chi shaolin kung fu tajcsi sanda qufu wudang qikong

Már el is telt az első három hetem. A térdeimet a második hét után kezdtem fájlalni, egyre jobban érzik a terhelést. Izomlázam meg az első másfél hétben folyamatosan volt.

Új érkezők még mindig vannak. A múlt héten jött a spanyol Asier, aki a mi csoportunkba került, mert Barney Ausztráliába utazott az ünnepekre. A hétvégén meg Horvátországból is érkezett egy fiú.

Ígértem, hogy napirendem is megosztom Veletek. Minden reggel ¾ 6-kor kelek, hogy a 7-ig tartó tai ji edzésen részt vehessek. Ezen a 33 tanulóból 8-10-en szoktunk jelen lenni. Shi fu-nk is általában csak két-három nap kel fel ilyen korán, ahogyan egyre hidegebb van.

7 órakor reggelizünk. Hogy feldobjam a reggeliket, a kenyeret és a tojást szójaszósszal eszem, és vettem őszibarack ízű kockasajtot is (aminek a gyerekek a célközönsége, a felnőtteket már nem nagyon tudják a sajtevés irányába terelni:)). Aztán általában visszabújok az ágyba, mert tényleg nagyon hideg van. Hétfőn és csütörtökön reggel ki is kell takarítani a szobánkat, mert ellenőrzik.

A reggeli másfél órás edzés 8.30-kor kezdődik, ami

Hétfőn és szerdán: Shaolin alapok. Itt a négy láblendítés, a csapódó rugások, az ütés-rugás, a tolás-rugás kombináció, az első és hátsó lábsöprés, valamint az ötlépéses forma tartozik az alaptechnikák közé, amit a legtöbbször gyakorlunk, mert a helyi vizsgákon is ezeket kell bemutatniuk a tanulóknak.

Kedden: Wing Chun. A stílus jellegzetessége a rövid, gyors ütések, alacsony rugások kombinációja, önvédelemben is az ellenfél minél gyorsabb és hatékonyabb leszerelése. Alapállást, alaplépéseket, “tapadó kezek” technikát tanultam. Heti egy alkalom elég kevés, főleg nekem, hogy nem maradok már sokáig.

Csütörtökön: Qi Gong. Egészségmegőrző és relaxációt segítő mozgássorok. Arra elég volt az egy hónap, hogy a nyolc brokáttekercs egy változatával megismerkedjek. Ezt persze mindennap gyakorolhatom, shi fu szerint a legideálisabb időszak erre a reggel 8 – 9 óra, illetve lefekvés előtt.

Pénteken: Shaolin formagyakorlatok. Itt először az ötlépéses formát, majd a lian hua quan-t, majd egy tradicionális hosszú bot formát, ezután a tong bei quan-t, majd ismét egy fegyveres formát (hajlított vagy egyenes karddal), majd a xiao hong quan-t tanulják meg. Ezután, azt hiszem, ismét fegyver, majd állatos forma következik. Ez olyan öt-hét hónap anyaga. Ha a tanuló megtalálta a fegyvert, ami leginkább illik hozzá, lehetősége van csak azzal foglalkozni. Remélem, a tong bei-t lesz alkalmam valamikor nekem is megtanulni, mert itt átugrottam. Szerencsére, Fuzhou-ban tanultam egy wushu hosszú bot formát, és az első jian (egyenes kard) formát.

A következő edzés 10.30-kor kezdődik és általában egy órás.

Hétfőn és szerdán: Shaolin formagyakorlat. (Ezen van a legnagyobb hangsúly. Havi egyszer rendeznek helyi vizsgát, amikor az összes shi fu jelen van, és a diákoknak be kell mutatniuk a formákat, amit az elmúlt egy hónapban tanultak. Emiatt valóban komolyan veszik a gyakorlást, és a kapott visszajelzés segíti fejlődésüket. Én pont lemaradok róla.)

Íme a xiao hong quan :)

Kedden: Ugrások és akrobatikus elemek. Ez is a mi shi fu-nk specialitása, de ez szabadon választható. Aki nem elég ügyes hozzá, az formagyakorlatozik ezen az órán is. A harmadik alkalmon már én sem voltam jelen, mert az ügyességem a kézenátforduláshoz már nem elég.

Csütörtökön: Testerősítés (kondicionálás). Egymás alkarja, felkarja, válla, lába ütése, rugása, fa ütése kézéllel, sípcsont erősítése bottal, stb.

Pénteken: Nyújtás a társak segítségével. Például, spárgában az egyik húzza felfelé a hátat, hogy egyenes legyen, közben a másik az elől lévő lábat húzza, hogy az is egyenes legyen, míg a harmadik minél lejjebb nyom a földhöz. De ami a legnagyobb kín számomra, az a nyújtott ülésben történő hajolgatás, főleg, ha az egyik a hátamra ül, a másik meg saját lábával visszanyomja a talpam, hogy nyújtott legyen a térdem, és kezeimnél fogva előre húz. Sajnálom, hogy a spárga már nem megy, és hogy volt idő, amikor mindezt meg sem éreztem volna.

Délben ebédelünk. Ezután vissza a takaró alá, és legtöbbször ilyenkor próbálok blogot írni.

A délutáni mozgásfolyam 14.00 órakor kezdődik.

Hétfőn és szerdán: Sanda. Küzdelem ritkán van, inkább ütések, rugások, kombinációk ütőpárnára, egyéb páros gyakorlatok.

Kedden: Chin Na. Önvédelmi technikák feszítések, karkulcsok és ún. életpontok támadásának alkalmazásával.

Csütörtökön: Erősítés. Amit nem szeretek: sprintfutás, sorverseny, talicska, tyúkjárás, békaugrás, egymás cipelése...na, ez mind van. A felüléseket és más hasizom-erősítő gyakorlatokat hiányolom egyébként.

Pénteken: Szabad gyakorlás. Azt hiszem, nyáron ez állóképességi tréning, ami hegymászást, lépcsőzést foglal magába, csak ehhez el kell menni valami erdőbe.

Mindennap 15.30-kor rögtön kezdődik a Bagua/Wudang. Az első két hétben formagyakorlatot tanultunk, a múlt héten a technikák gyakorlati alkalmazásával foglalkoztunk, tehát önvédelmeztünk. Remélem, ezen a héten lesz alkalmam még a forma gyakorlására, mert két hét a 128 mozdulat elsajátítására nem elég. Ha egyedül csinálom, néhány helyen elakadok.

Vacsora 17.30-tól. Íme egy fotó a mairól:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elméleti foglalkozások:

Hétfőn: 19.30-tól kalligráfia. De ez nincs minden héten, mert csak Sarah érdeklődik iránta, meg én. Pedig a kalligráfia nagyon jó útja a kínai kultúra jobb megismerésének és megértésének. Tervezem, hogy veszek kalligráfia könyvet, ecstet, meg papírt, hogy ezt is tudjam majd gyakorolni.

Kedden, szerdán, csütörtökön 18.30-tól mandarin óra, aminek lelkes részt vevője vagyok. Múlt héten egész jó csapat jött össze, mert az újabban érkezett fiúk is csatlakoztak (míg a régiek elmaradtak). A lengyel fiú sok apróságon tud elmélázni, amivel étkezésnél is jó hangulatot csinál. Például, elmagyarázta, szerinte miért nincs értelme annak, hogy a “you” egyszerre jelenti, hogy te és ti. Az angol anyanyelvűek mindig jól szórakoznak rajta. A szobatársa is angol, de ő már azt mondta, kezd belefáradni, főleg, mert Asier is az ő szobájukba került, és egyszerre tanítja mindkettőt a nyelvre :)

Ettől a héttől csütörtök esténként a shi fu-k minden csoportnak harcművészet és buddhizmus elméleti órákat is fognak tartani.

Múlt hét a “meetingek” hete is volt. Mindennapra akadt valami, amiért az egész csapatot összehívták. A leghosszabb megbeszélés egy órás volt, ami arról szólt, találjunk ki büntetést azoknak, akiket rajta kapnak a szobában történő cigizésen, vagy alkoholt isznak, vagy a megengedett 22.00 óránál később érnek haza (ez csak hétvégét illeti, mert a többi napon 21.30-kor már lámpaoltás van, és nem lehet kimenni a városba, csak külön engedéllyel.)

Ez lett a büntetés: 30 perc lovaglóállásban, 30 perc fekvőtámasz tartása lépcsőre tett lábakkal, és 10 kör futás. Első és második alkalommal, harmadszorra eltanácsolás az iskolából. Szerintem, hatékonyabb lett volna az illetőt bizonyos időre felfüggeszteni új gyakorlat tanulása alól, ez is szóba került, mint lehetőség.

Az iskola feladta a füstmentesség elvét, ugyanis ezekkel együtt dohányzó hely is kijelölésre került. (Igaz, a gondnok és Wu Shi fu eddig is dohányzott mindenhol, így eleve nem volt füstmentes a hely.)

Hétvégén megpróbáltam megvenni a vonatjegyem, hát, elvileg lefoglaltam. (Ugyanis a jegyirodában sem beszéltek angolul, de a tolmácst megkértem, kérdezze meg, a nekem kellő vonattal mi a helyzet. Azt mondták, 10 nappal előtte csak foglalni lehet, a jegyet öt nappal előtte vehetem át.) Pénteken kell visszamenni, akkor majd kiderül, hogy van-e jegyem és mikorra. Szombaton a Konfuciusz Templomot meglátogattam Sebastiannal (lengyel) és Asier-el. Vasárnap pedig vásárolgattam a városban néhány meleg ruhát (nem tudtam ellenállni egy kabátnak sem). Üzletek, piacok szempontjából sokkal változatotasabbnak érzem ezt a várost, mint Fuzhou-t. Ugyanis itt a belváros szó szerint tömve van árusokkal, és olyan áruházfélékkel, ahol mindent lehet venni, amit csak el tudunk képzelni, és ahol bizony alkudni kell. A város ezen részein sétálva végig olyan érzés fog el, hogy ez aztán igazából Kína.

 

 (Qufu utcakép)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az említett harcművészeti stlusokról bővebben olvasnál, ajánlom böngészésre:


www.budomagazin.hu

www.martialarts.hu

www.maxarena.hu

www.harcmuveszet.lap.hu

(Angolul minden stílusról olvashattok az iskola weboldalán: styles)

 

 

Summary in English


 

Life in the Kung Fu School part 2.


It is three week past I am here. I feel the strain in my knees, which is agonizing. I felt sore in all of my body on the first week.

New students always come. Last Thursday Asier arrived from Spain, and two days after him a Croatian boy. Asier is got into our group, because Barney had travelled to Australia for the Holidays.

As I promised, I'm writing about my time-table. I get up every day at ¾ 6 to participate on tai ji class until 7. With this we eat breakfast (I bought peach tasted cheese what is called “growing-up cheese”, so its for children:)). Then I go back to the bed, because it is very cold.

Training start at 8.30, which is

On Monday and Wednesday: Shaolin basics. It contains the for basic kicks, front kick with punch, front kick with push, front sweep and back sweep, slapping kicks and the five steps form. Students have to demonstrate these at the school grading.

On Tuesday: Wing Chun. The style based on short, quick and effective close-fighting technics. I just learnt some basic steps and the “chi sau”.

On Thursday: Qi Gong. I learnt the “8 Brocade” series. The best time for practising is after 8 o'clock in the morning or before sleeping.

On Friday: Shaolin forms. These are the most important. At first everybody learns the “lia hua quan”, after that a traditional staff form, then the “tong bei quan”. Again a weapon form (with board or straight sword) and the “xiao hong quan”. After these they can learn animal forms. That is about 5-7 months in time.

The next training start at 10.30, which is

On Monday and Wednesday: Shaolin forms. Students take them seriously, because there is a school grading every month where they have to demonstrate them to the all five shi fu-s. It is good, because they get feedbacks.

On Tuesday: Jumps and rolls. It is optional, because not everybody has good skills for it – neither me. You can learn cartwheels without hands....maybe one day I can do :)

On Thursday: Conditioning. It is about hitting, kicking each other or the tree. (I don't like it.)

On Friday: Power stretching. The most painful exercise for me: you have to lean on your extended legs while somebody is pushing your sole and another one is sitting on your back. Years ago it would not have been so painful, but I have lost a lot from my flexibility.

We eat lunch at noon. After lunch I can relax a little.

The afternoon trainings start at 14.00, which are

On Monday and Wednesday: Sanda. We mostly practice kicking and punching on pads, or do other exercises. There is rarely sparring.

On Tuesday: Chin Na. It contains self-defense with using strains and attacking life-points.

On Thursday: Power training. I don't like these exercises, but we always must do them: sprint, frog jumps, wheelbarrow, carrying your partner on your shoulder and so on. Thursday definitely is the hardest day.

On Friday: Free practice. (In summer it is endurance training.)

From 15.30 there is bagua and wudang every day. I have learnt a wudang tai ji form. Last week we learnt the applications, but this week I can practice the form again.

We have dinner at 17.30. After it there are some other classes:

19.30 on Monday: Calligraphy. We can learn a lot about Chinese culture trough calligraphy, it is really interesting.

18.30 from Tuesday to Thursday: Mandarin. I like these classes very much. Last week some new guys joined and we had good time together. The Polish boy always has a lot of question and he is really funny.

Thursday evening: Martial art and Buddhism theory: It will be a new class for every group, so it won't be optional. The shi fus will teach us to understand more the kung fu.

 

Last week we had meetings every day, because there were always some reason to convene everyone. For example, we had to find out punishment for those who smoke in the room, or drink alcohol, or come back late (after 22.00) at the weekend. If some of them is happen, the principals will have to do 30 minutes in horse stance and other 30 minutes holding the push-up on the stairs and finish it with 10 laps running.

And it is sad, but the school is not smokeless anymore. A smoking area was been designated.

At the weekend I tried to buy the train tickets, but I only could book them. On Saturday I visited the Confucius Temple with Seabastian (from Poland) and Asier. On Sunday I went to the city alone for shopping. I really like the downtown, because it is full of with shops where you have to bargain.

The city athmosphere is like “real China” :)


If you would like to read more about the martial art styles I mentioned, you can find them on the school's website: styles

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr153457811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása