HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.08.23. 17:11 ktina

Pandás élmények

Címkék: kína én képek panda ázsia érdekesség képeslap óriáspanda fuzhou

2011. augusztus 13.

 

Szubjektív beszámoló a Panda Parkba tett látogatásunkról, amely vegyes érzelmeket generált bennem, ugyanakkor nagyon örülök, hogy ott jártam, és az itt készült néhány fénykép örök emlék

marad. A vegyes érzelmek oka a meglepő múzeumi élmények, valamint az, hogy alapvetően nem szeretem az állatkerteket.

 

A város közepén egy egészen nagy zöld park mellett élnek Fuzhou óriáspandái. Mindösszesen négyen vannak, a legidősebb - neve Basi - már elmúlt 30 éves, ami emberi léptékben 101 esztendő. Vele találkoztunk először, aki miközben ült, nagyon pihegett és látszott rajta, hogy már megvakult egyik szemére. Fiatal korában Kína szerte híres volt, a televízióban is fellépett, mert olyan mutatványokra volt képes, mint telefonálás, újságolvasás, súlyemelés, artistáskodás.

Bevallom, fura volt súlyemelő pandáról fényképet látni, mert olyan természetellenes. Nem tudom megítélni, hogy ez jó-e az állatnak, vagy nem, de tény, hogy tovább él fogságban, mint a természetben.

 

(Basi a reggelire várva)

 

 

 

 

 

 

 

 

Éppen a fogva tartás miatt nem szeretem az állatkerteket, bár biztosan megvannak a pozitív előnyei is. De sajnos, ebben a parkban is aggasztott a ketrecek kis mérete, és az a kevés mozgástér, ami jut az állatoknak.

Az óriáspandákon (kínai neve da xiong mao = nagy macskamedve) kívül lakik még ott egy csapat vörös panda (más néven xiao xiong mao = kis macskamedve), két ajakos medve és két másik ázsiai fekete medve. (Egyik medve kb. 2m x 2m-es ketrecbe volt bezárva, majd megszakadt a szívem rajta.) Mindegyikük szintén veszélyeztetett állatfaj.

 

A park rövid ismertetőjét lefordítottam:

 

„Az óriáspandák Kína különleges ősi, vadon élő ritka állatai. Az emberek által világszerte ismert és szeretett pandák nemzeti kincsként és élő őskori leletekként is nevezetesek. Millió éves történelmük van.

A természetes környezet változásainak és az ember tevékenységének következtében ma már csak három tartományban (Sichuan, Ganshu, Shanxi) élnek szabadon óriáspandák, számuk mindössze egyezer körüli. Fennmaradásuk veszélyeztetett. A kínai kormány a pandákat a megvédendő állatok között első helyen tartja számon 1962 óta és 13 természeti rezervátumot hozott létre számukra. A munka nagy része végrehajtásra került, beleértve szelídítés, szaporítás, tudományos kutatás, nemzetközi együttműködés. (...)

A kiállításunk célja, hogy a látogatók többet megtudjanak az óriáspanda történelméről, jelenlegi helyzetéről és jövőjéről. Reméljük, a kiállítás elmélyíti a látogatók természet iránti érzékenységét és segít többet tenni az emberiség eme értékes örökségének a megőrzéséért – az óriáspandáért.”

 

A kiállítás részét képezik a panda múzeum és a panda mozi (épp nem üzemelt). A múzeum meglepő élmény volt, ugyanis az óriáspandák szervei voltak kiállítva (mint például az agyuk, a nemi szervük, a gyomruk, az állkapcsuk), és emellett emberi magzatok, bemutatva, ahogyan kilenc hónap alatt fejlődnek. Elég morbid volt tehát egymás mellett látni kilenc „befőttes üveget”, miközben azt próbáljuk kitalálni, hogy valódiak-e, amik benne vannak. Mert a panda szervek annak tűntek, sőt, a kiállított panda embriók is.

 

A szervek mellett még fényképek mesélték el a Kínában élő pandák szomorú és vidám múltját és jelenét, valamint a park alapításának történetét. Különösen sok fénykép szólt a már említett öreg panda életének harminc évéről.

 

A – számomra – legkedveltebb dolgokat, a Kínában kiadott óriáspandákat ábrázoló bélyegek, képeslapok és kártyanaptárak kiállítását a szuvenírboltban találtam meg. Igazából ez is egy csarnok, ahol a falakon sok fénykép és festmény mellett vitrinekbe vannak rendezve a filatéliai kincsek. A boltban egy – az öreg pandáról összeállított – bélyegsorozatot meg is lehetett venni 120 yuanért, de ezt sokalltuk. Képeslapgyűjteményem viszont lett. :)

(Nem is számítottam volna rá, hogy ilyen kiállítást is berendeznek. Kínában azt hiszem, ma is elég népszerű hobbi a bélyeg, képeslap, stb. gyűjtés. Meg is ragadom az alkalmat, hogy felhívjam olvasóim figyelmét, ha a kezükbe akad bármilyen – nem csak pandás :) - képeslap, vagy kártyanaptár, ne dobják ki, hanem gondoljanak rám! Egyszer szeretnék én is kiállítást rendezni.:))

 

 

(Megérkezett a reggeli)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

("Kiszagoltam én is valamit")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

("Csak nem kaja?")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

("Megtaláltam!")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

("Én vagyok a vörös panda")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Reggeli utáni édes semmittevés)

 

 

Érdeklődők számára bővebb olvasnivalók a következő linkeken:

 

Vörös panda

 

Ajakos medve

 

Fuzhou Panda World (angol)

 

Basi története (angol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr503173963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása