HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2012.01.25. 08:58 ktina

Wuyi Square

Címkék: kína én képek english karaoke fuzhou

A Május 1. téren (五一广场 wǔ yī guǎng chǎng) állították fel a kedvenc sárkányom. Többször jártam a tér felé az elmúlt hónapokban, de még magán a téren nem sétáltam. Az út túloldalán, szemben található az óriási Mao szobor, az mellett pedig a város legnagyobb könyvesboltja, ahol általában képeslapokat szoktam vadászni. Meg ott található egy papír - írószer bolt is, de olyanfajta (KeyRoad), ami nálunk nincs. Annak a boltnak az árukészletét is nagyon szívembe zártam :)

zászlós_k.jpg

Szóval, a térre a sárkányok hívtak be - merthogy kettő van -, így körbejártam és készítettem néhány fényképet.

 A tér eredetileg gyakorlatozások és katonai szemlék helye volt (ahogyan a várostérképen olvasom, "déli kiképző terepnek" is hívják). Ma is tömegrendezvények helyszíne, a Nemzeti Ünnepen és az Újév napján itt tartják az ünnepélyes zászlófelvonást. Nem mellesleg ez a város földrajzi szíve (közepe).

szobor_k.jpg

Közepén egy nagyon szép szökőkút található, női alakokkal, amelyek a Fujian-i embereket személyesítik meg (a tartomány és a város nevének kezdő szótagja egyaránt "福" "fú", ami pedig jó szerencsét, boldogságot jelent, én ezzel tudom összefüggésbe hozni ezt a szobrot, mert ugye, nemcsak nimfák élnek a tartományban). Este a szökőkút világít és zenél, és lakosok tömegei sereglenek köré, hogy táncoljanak. Ezt nagyon el is tudom képzelni, mert a West Lake Parkban is láttunk táncosokat, igaz, akkor még kora őszi idő volt.

Éppen egy hete voltunk este is a tér környékén, és a taxiból is láttuk ezeket a hatalmas póznákat színesen világítani. Biztosan a szökőkút is nagyon szép volt, jó lenne még az éjszakai térsétát is bepótolni, míg itt vagyunk!

 

 

stadion_k.jpgEz az acél szobor a szőkőkút déli oldalán található, a neve Sanshanyishui (Három völgy és egy folyó). Mögötte látszik a város kisstadionja. (www.echinacities.com)

A tér körül található még a Városi Kongresszus épülete, a Törvényhatósági Kormány épületei (ez előtt áll Mao), egy bevásárlóközpont, és több éjszakai szórakozóhely, például karaoke bár. Mi is épp egy karaoke bárba tartottunk, amikor este jártunk erre (korábbi karaoke élményünk).

 

 

 

 

 

 

 

 

Csak négyen voltunk, és én nagyon bátor voltam, de énekelni egyáltalán nem tudok, és a "Yellow Submarine" kivételével egy számot sem ismertem (ja, LadyGaga "Pokerface"-ével is most találkoztam először!:)), szóval, jó este volt! :)

 

kalaOk_k.jpg

 

Summary in English

Wuyi Square

1 May Square (五一广场 wǔ yī guǎng chǎng) is formerly called "South Drill Ground", a place to train and inspect the troops through the ages. In the square there is a large colour music fountain pool and a group of statues symbolizing "the FUjian people" (the first character in the name of the province and the city is "fú" means good luck and happiness). The square with grass and flowers all around. When evening comes, the lights are bright and colourful attracting many tourists.

Fuzhou Wuyi Square Park is the geographical and spiritual heart of Fuzhou. A large ceremonial raising of the flag on New Year's Day and National Day is an occasion for celebrations with flowers and huge gatherings of local people. To the north of the square lie the municipal government buildings, on its south is the city's small Stadium and on its south and on the west sits the Fuzhou People's Congress Hall.

Every night, the square is a bustling meeting place for local people, who perform dances (as we've seen it in the West Lake Park) around the musical fountain and the white statues that sit at its centre. To the south of the fountain is a stainless steel sculpture named Sanshanyishui (three hills and one river), as well as a statue of Chairman Mao. (www.echinacities.com)

And there are lot of bars around the square, we went to the karaoke one last monday, and I was very brave to sing everything, inspite of I didn't know any songs - except the "Yellow Submarine"! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr463743317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása