Chinese Egg Foo Yung
Tegnap szerettem volna valami igazi kínait főzni, így kinyitottam a szakácskönyvem :) A kiválasztott étel magyar fogalmainknak megfeleltetve a "tavaszi rántotta húslevessel nyakon öntve" címet érdemelné ki. A "foo yung" nem is takar mást, mint "nyugati omlett ázsiai stílusban elkészítve".
Eredetileg "gongbao csirkét" szerettem volna - a blogba is, merthogy ez némileg a kínai éttermekből számunkra is ismert -, de a boltban nem találtam olyan csirkemellett, ami elnyerte volna a tetszésem. (Egyszer marhahússal sikerült csúnyán ráfáznom, úgyhogy azóta nem veszek celofánba csomagolt húst, és mindig megszagolom a boltban.)
Szóval, nem tudom, hogy szeretne-e valaki húsleveses rántottát enni, én azért leírom a receptjét, ha már így rákészültem. :) A képen ugyan nem tűnik gusztának, de finom volt.
Hozzávalók: 6 felvert tojás; 1 csésze brokkoli rózsa; fél csésze apróra vágott sonka; 3 szál újhagyma felkarikázva; szójaszósz; olaj
Húsléhez: 1 csésze húsleves; víz (ezt igazából nem értem, hogy a levest minek higítani tovább, ki is hagytam, mert nyilván nem egy csésze levest főztem); szójaszósz; kis mennyiségű főtt csirke vagy egyéb hús (mivel azt nem tudtam venni, sonkát főztem bele - vagyis ami itt sonkaként kapható)
Elkészítés:
Összekeverjük a tojást, brokkolit, hagymát, sonkát és szójaszószt.
A serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a keverékből egy kanálnyit (3-5 evőkanál) öntünk rá, és mindkét oldalát megsütjük.
Az így készült omlett palacsintáinkat melegen tartjuk.
A húslét megmelegítjük. (Ennek előzetes elkészítése jóval időigényesebb. A vasárnapi ebédről maradt húsleves - főtt husival - ismét felhasználható, de a leveskocka is megteszi.)
Egy mélyebb tányérba három omlettet rakunk, majd kanalazunk rá a húsléből.
(Forrás: Easy Recipes Easy Chinese, Sinolingua, 54. o.)
Summary in English
Recipe!
Chinese Egg Foo Yung
Western omelet made in an Asian style.
Ingredients: 6 eggs, beaten; 1 cup broccoli florets; soy sauce to taste; 1/2 cup chopped ham; 3 spring onions, chopped; oil for cooking
Gravy mix: 1 cup of chicken soup; 1/2 can of water; soy sauce to taste; small amount of cooked, chopped chicken or other meat
Directions:
Mix eggs, broccoli florets, onions, sauce and meat.
Heat enough oil to grease the pan, drop the mixture into it by spoon, like pancakes, and fry it until light brown on both sides.
Remove, place on a heated plate.
Heat the gravy mix until warmed through. Place 3 pancakes on the plate, and cover them with gravy. Add soysauce to taste.
(From: Easy Recipes Easy Chinese, Sinolingua, p. 54.)
Utolsó kommentek