HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2012.01.12. 18:13 ktina

Új év előtt

Címkék: kína ünnep tea kung fu fuzhou

Karácsony után nagyon hamar elérkezett az év utolsó napja. A bolgár lakótársaink ezekben a napokban utazgattak, az új év épp Shánghájban köszöntött rájuk. Mi nem nagyon találtunk programot aznapra. Míg december 30-án felhívott Rogge, akivel bizony augusztus óta nem találkoztam, hogy másnap benézne! Magával hozta Xu mestert is, aki nyáron wushut és tai chit tanított nekem. Jó lett volna, ha még sikerül összetrombitálni pár embert, de Jianwei-nek is koncert programja volt (azt meg bezzeg nem mondta, hogy közben Jasone is hazajött Írországból...ha ezt tudom! :)).

Szóval, december 31-én készítettem egy kis snack félét - gyümölcssaláta, tojássaláta, melegszendvics, palacsinta - a kung fus barátaimnak (akiknek eléggé fura volt az ilyen nyugati kaja, de azért mindent megkóstoltak). Természetesen újonnan tanult kung fu tudásom is be kellett mutatnom, jó egy órát eltöltöttünk edzéssel az udvaron, mert a mester sem tudott csak üldögélni a padon. Azt mondta, könnyedebben mozgok, mintha teljesen kicseréltek volna!  :)

Rogge viszont az utóbbi hónapokban nem tudott edzeni, olyan nagyon hajt az egyetemen (harmadéves orvosin és már kórházi gyakorlaton van). A Dengfengben vett kung fu nadrágot odaadtam neki azért. :) Remélem, hogy talán januárban tudunk majd valamit közösen csinálni, mert egyedül eléggé kedvetlen vagyok.

Nagyon meglepett egyébként azzal, hogy egy hatalmas doboz teát hozott ajándékba, ráadásul még egy teáskészletet is! Vacsora után el is készített egy adagot, és nyugtáztuk, hogy nagyon finom teát kaptunk (Tie Guan Yin, ami Fujian egyik büszkesége)!

 

 

 

 

 

 

 

 

És íme a tea - hát nem gyönyörű?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 óra körül kimentünk az utcára, eltaxiztunk az "Öreg Utcába", de ott se volt semmi nyitva már. Fura volt ezen a napon egy csöndes és üres városban mászkálni. A szórakozóhelyek előtt és a főutakon volt csak mozgás. Néhány fiatalokból álló csapat mikor meglátott minket, kiabálta, hogy "Happy New Year!", de rajtuk kívül valószínűleg elég kevesen törődtek ezzel a ténnyel :)

Éjfél előtt beültünk egy teázóba - ahol már nem nagyon számítottak újabb vendégekre -, így éjfélkor rózsa - menta ízű teával koccintottunk. Rajtunk kívül volt még öt - hat vendég, de ők a szemüket sem rezzentették 2012 beköszöntére, ahogyan a pincérnő és a pultos sem. Nem sokkal éjfél után meg is kértek, hogy távozzunk, mert zárnak. Haza azért nem jutottunk hamar, mert a taxifogással eltöltöttünk legalább egy órát. Közben hallottunk tűzijátékot, és majdnem láttuk is, de mire odaértünk, lezajlott (valószínűleg, ez volt a kis ünneplő tömeg központi helye, amit mi bizony a jelek szerint későn találtunk meg). Miután Rumiék hazaértek, azzal vigasztaltak, hogy Shánghájban is meglepően csöndesen telt a Szilveszter. Méreteiben és látványában a két város nem említhető egy lapon, de hiába volt tele a Huangpo partja külföldiekkel, egy 10 perces fényjáték után (10 perccel éjfél után) többszáz rendőr sorfala biztatta őket is hazamenetelre.  

Január 3-án érkezett egy kolléganő Fehérvárról - végre van magyar lakótársunk! :) A bolgárok 5-én mentek haza, így a köztes napon egy köszöntő - búcsúzó vacsorára hívott minket Chen professzor. Velünk tartott a felesége is, a partner egyetem két professzora, valamint Jianwei és Jasone. Új ételekkel most is találkoztunk, de nem emlékszem olyanra, amit nem kóstoltam volna meg. A tengerből csak a garnéla barátaim és egy feldarabolt hal érkeztek (ami halízű volt a javából, úgyhogy nyugtáztam, a halat továbbra sem szeretem).

Közben már annyi nap eltelt újév óta, hogy mindjárt itt van a következő! Bizony, a Kínai Új Év január 23-án beköszönt, de az előtte való hét, és az azt követő hét is munkaszünet. Ugyan, ezen a héten szombaton és vasárnap is kellene dolgozni, de sokan biztosan utazni fognak inkább. Már ma is tucatnyi diákot láttam csomaggal a városban, a közlekedés ezekben a napokban nagyon zsúfolt lesz az országban. Mindenki a családjához utazik, és sokaknak ehhez akár több ezer kilométert is meg kell tenniük. Szerintem, a Kínai Új Év jelentőségében legalább olyan, mint a Karácsony és a Szilveszter együttvéve.  

Az ünnepre készülés varázsát a várakozás adja, amit én is érzek, ugyanis a város napról napra egyre pirosabb pompába öltözik. A legtöményebben a szupermarketek árasztják a pirosat, például a plafonon tekergő jókívánságfüzér lehet vagy 100 kilométer hosszú. :) (A dolgozók alig várhatják, hogy a műfenyők helyére lámpásokat tegyenek - december 27-én már a karácsonyos holmiknak hűlt helye sem volt!). Ráadásul, a közelgő új év alkalmából minden termék kap ünnepi díszcsomagolást (még a konyharuha és a mosogatószivacs is megvehető sárkányos zacskóban - igaz, még a tavalyi nyulasból is van), és ajándékcsomag készül mindenből, csokiból, cukorból, teából, italból, snackekből (ezek formájukban és ízvilágukban nagyon változatosak, mondhatom azt is hogy furák:)).

Január első napjaiban a lakónegyedünk üzletsorára is kikerültek a lampionok:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A piros a kínai kultúrában a jólét, a gazdagság színe - ezzel együtt az ünnepé is. Úgy tudom, újévkor mindenkinek kell valami pirosat viselnie - még a piros zoknik, és alsóneműk eladása is megnő (a zoknikon újévi jókívánságok vannak:)).

Qufuban láttam néhány boltot, ahol csak alkalmi ruhákat árulnak. Hát, nem tűnnek valami divatosnak.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr473540610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kertész legény 2012.01.13. 21:31:57

Erről a piros dologról eszembe jut Olaszország. Konkrétan a szilveszteri piros bugyik mítosza :-) .

www.femcafe.hu/cikkek/eletmod/szilveszteri-babona-szingliknek

ktina 2012.01.14. 17:51:08

@Balázs_FWD: Érdekes cikkeket olvasol :)
De ezt valóban nem is tudtam, úgyhogy köszi!

Kertész legény 2012.01.14. 17:53:07

@ktina: Melyik férfit nem érdekelné a bugyi? Hát még ha piros is? :-)
süti beállítások módosítása