HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.12.25. 10:34 ktina

Szenteste Fuzhouban

Címkék: kína én ünnep étel képek karácsony süti főzés gasztronómia bolgár konyha fuzhou

Idén nagyon élveztem a karácsonyi készülődést (bevásárlást, lakásdíszítést, főzést), mert nem kellett sehova rohannom, és jó volt érezni, hogy ezzel egy kis közösség részeseivé váltunk. A bolgárokkal együtt készítettük a vacsorát, ők a saját szokásaiknak megfelelően hétféle vegetáriánus fogást tettek az asztalra, de ebből három összetevő rögtön a gyümölcstálba került: mandarin, dió és fokhagyma.

A fokhagyma érdekesnek tűnt számunkra, de jól nézett ki a mandarinok tetején. A diónak egyébként szintén szimbolikus jelentősége van. A vacsora végén kell feltörni, és ha szép a belseje (meg az íze is jó), akkor a következő év is szép lesz. A mi borlevesünk pedig nagyon jóra sikeredett, a bolgároknak is ízlett. (Le is írom a receptjét, mert egy véletlen folytán hoztam most így össze!) A lazacom és a krumplis-répás-almás köretem is jól sikerült, a desszertre már nem maradt energiánk. Majd ma este megkezdjük, forralt borral.

(Az általam már sokat magasztalt kínai cukrászüzem Karácsonykor sem hagyott cserben, ilyen kis cuki tortának naná, hogy nem tudtam ellenállni! A hóember ajándékba járt hozzá:))

 

 

 

 

 

 

 

Ajándékoztunk is, a bolgároktól nagyon kedves kis csomagokat (Mariyana is hagyott részünkre ajándékot) kaptunk kínai és bolgár szuvenírekkel, mint a rózsaolaj és a rózsaszappan. Mi is hasonló csomaggal készültünk, hoztam nekik Qufuból zöld teát és édességet, otthonról meg magyar kártyát és hímzett poháralátéteket.

 

Vacsora után benéztünk a nyüzsgő városba, hogy felfedezzük az itt található keresztény templomot. Az épület számomra építészetileg is nagyon érdekesnek tűnt, mintha érezni lehetne az építészek azon törekvését, hogy valami nagyon ne ázsiait hozzanak létre. Belül is méreteiben nagy, még két emeletnyi galéria is tele volt emberekkel. A pódiumon egy prédikátor megállás nélkül, lelkesen beszélt. Hogy az egész mikor kezdődött és mikor fejeződött be, nem derült ki számunkra, de körülbelül 20 percre mi is beültünk a sorokba. Ezalatt is többen jöttek - mentek. Számomra nagyon érdekes volt az ott tapasztalható embertömeg, és hogy több "hostess" is fogadott már az utcán, sőt a templomba belépve, az üres padokhoz is odakísértek. Vajon milyen gyülekezethez tartozhatnak?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A templomtól nem messze vidámpark és bevásárlóutca, ahol az üzletek többsége még este 10 óra után is nyitva van, és az eladók rendületlenül állnak reggeltől estig az ajtóban hol táblákkal, hol hangosbeszélővel a kezükben, hogy az állandó akciókra csábítsák a vásárlókat. Hát, nekem nehéz tartani magam ahhoz, hogy ne sokat vásároljunk Kínában, mert nagyon érdekes és változatos a kínálat, az otthonitól mindenben eltér. :)

Délután a belvárosban is sétáltunk, kellemes napos idő volt, úgyhogy fagyit is ettem. Nagyon tetszik, hogy itt Fuzhouban télen is minden zöld és virágos, ha le is hűl a levegő, jobban felöltözve akkor is kényelmes. (A lakásban viszont fázunk, a konyhában, nappaliban nincs fűtési lehetőség.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyi borleves

Hozzávalók:

1 üveg fehér bor (savanykás volt)

fél liter víz

1 citrom hámozott héja

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál szegfűszeg

7 tojás sárgája

2-3 csomag vaníliás cukor

kb. 10 dkg cukor

1 evőkanál liszt

1 dl bort a fél liter vízzel, fahéjjal, szegfűszeggel és a citromhéjjal felteszünk főzni, a mazsolát ugyancsak 1 dl borba áztatjuk. A tojássárgákat a cukrokkal és a liszttel kikeverjük, majd hozzáöntjük a maradék bort. Amikor a tűzhelyen levő borunk felforrt, leszűrjük, majd a levet visszatesszük főni a tojásos borral, valamint a mazsolákat is hozzáönthetjük. Kb. 10 percig kell óvatosan kevergetve forralni, hogy ki ne fusson. A tojásfehérjéket is felverhetjük cukorral, és tálaláskor a leves tetejére lehet halmozni díszítésnek. Mi néhány marék mandulát is összeaprítottunk és a tányérokba halmoztuk, így lett a levesünk nagyon karácsonyi :)

Megjegyzés: Egyes receptek a citrom levét is hozzákeverik, én nem próbáltam. Az eredmény így kellemesen édes lett, akár desszertnek is elment volna.

 

Summary in English

Christmas Eve in Fuzhou

soon

It is nice to celebrate the Christmas here.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr943494575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kertész legény 2011.12.30. 20:42:21

Jól látom, hogy csavart a fagyi is? :-)

ktina 2012.01.01. 16:41:56

@Balázs_FWD: Hát, gépi fagyi volt. De mate tea ízű! (Ugye van ilyen, hogy mate tea?)

Kertész legény 2012.01.01. 19:26:01

@ktina: Van-van :-) . És állítólag öregedéslassító :-D .

ktina 2012.01.02. 14:21:38

Akkor is ha fagyiban van? :)

Kertész legény 2012.01.03. 15:35:22

Igen, csak sokat kell enni :-D . Legalábbis ha én mindennap fagyiznék biztos sokat fiatalodnék :-D (akár mate nélkül is.)

ktina 2012.01.14. 19:35:35

Tegnap egyébként megettük az asztalon levő hóembert. kicsit nyersnek tűnt a tésztája, de a bevonata eléggé hasonlított a fehér csokihoz, ami itt ritka.

Kertész legény 2012.01.28. 13:09:30

Hmm-hmm... . Én épp most szemezek a feltöltött recepteddel. Az a baj, hogy nincs húslém, húslevesem, húsleves kockából meg nem akarom összedobni. Pedig ma főzőcskézős napom van :-( . Aj jajj! :-)

ktina 2012.01.28. 15:46:29

@Balázs_FWD: Lehet, hogy jobban jársz ha kihagyod! :)
A saját fejlesztésű tuti receptemre még várnod kell, pedig már régóta nyilvánosságra akarom hozni, de a titkot kiadni nem könnyű :)

Kertész legény 2012.01.28. 16:08:01

@ktina: Ha van saját készítésű tuti recepted igazán meglephetnél vele :-) . Pesten mindig örömmel látlak, látnálak! :-) (((És így a titok is megmarad!)))
süti beállítások módosítása