HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.12.08. 12:58 ktina

Látogatás a Shaolin Templomba

Címkék: kína buddhizmus kultúra utazás busz képek zen english kirándulás vonat shaolin kung fu shaolin kung fu

2011. november 26-27.

 

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy jó időben érkeztem az iskolába, mert pont a következő hétvégére szervezték meg az utazást Dengfeng-be, amely város a Song-hegység lábánál fekszik. A Shaolin Templom a Wuru-csúcs alatt található. A Shaolin jelentése “templom a Shaoshi-hegy erdejében” (szó szerint nézve: shào = fiatal, 林 lín = erdő). Tizenhatan mentünk diákok, és a shi fu-nk jött velünk, aki négy év után látogatott vissza.

  

 

Hat órát vonatoztunk éjszaka Zhengzhou-ba, majd onnan távolsági busszal mentünk tovább, ami körülbelül másfél órát vett igénybe. Maga az utazás is sok új élményt tartogatott. Ez alkalommal normál vonattal utaztunk, de számomra ennek a komfortja is megfelelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Viszont itt az ágyak nem voltak elszeparálva külön fülkékbe, úgyhogy rengeteg kínaival aludtunk együtt.

 

 

A kalauz jegyünket elvette és adott egy kártyát, amit akkor kért vissza, amikor jött felébreszteni. A jegy alapján mindenkiről tudta, hogy hol száll le, így nem kellett aggódnunk. (Még nem utaztam hálókocsis vonaton korábban, úgyhogy számomra minden új volt.)

 

 

 

 

A távolsági buszon meg lejátszottak egy nagyon fura, zenés kung fu filmet. A buszállomástól taxik (9 fős kisbusz) vittek fel a hegyre a Templomhoz.

 

 

 

(Buszállomás Dengfeng-ben)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az utat kung fu iskolák tucatjai szegélyezték, láttunk gyakorlatozó diákokat is.

 

 

 

("Ha szeretné, hogy gyermeke sárkánnyá váljon, hívja ezt a számot")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Templom felett van egy kis falu, ott voltunk elszállásolva. Onnan gyalog sétáltunk át a Templomba, ami tele volt látogatókkal, és árusokkal.

 

 

(A fák között már a Templomot látni.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebédeltünk a szerzetesek ebédlőjében, az ott élő gyerekek osztották az ételt vödrökből. Utána körbevezettek, de szerintem, sokkal többet mi sem láttunk, mint bármelyik turista. A templom fő szerzetesével sem volt alkalmunk találkozni. Sajnáltam, hogy csak végig rohantunk az egészen, és nem volt idő jobban bejárni. Főleg, mert a templomot az 5. században alapították, fénykorát a Ming-dinasztia (1368-1644) idején érte el. A ma látható épületek is a Ming- és a Qing-dinasztiából maradtak fenn, de ez csak az eredeti templom tíz százaléka. (forrás: http://www.chinahighlights.com/zhengzhou/attraction/shaolin-temple.htm) Ezzel együtt ősi freskók, kőtáblák és megannyi értékes műemlék, szobor látható a templomban. Az egész miliő olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt.

Hogy milyen épületekre kellett volna felfigyelnünk, az útikönyv segítségével tudom felidézni:

  • Fő udvar tele emléktáblákkal,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Főtemplom három arany Buddhával és egy Damo szoborral (Damo maga Bódhidharma),

  • a templom hátsó traktusában: Állandó Hó Pavilon, ahol egy szerzetes a hóban állva vágta le saját karját, hogy közelebb kerülhessen a zenhez,

  • ezzel szomszédosan: Wenshu Csarnok, ami őriz egy követ, amely felületébe belerajzolódott egy bódhiszattva képmása (bódhisszattvának a buddhizmus azokat hívja, akik elérték a megvilágosodás azon szintjét, amely a Buddhává válás előtt van; Wenshu is egy híres bódhiszattva, aki a bölcsességet jelképezi),

  • ez mögött: Pilu Pavilon (vagy 1000 Buddha Csarnoka), amely falait a Ming-dinasztiából fennmaradt 500 luohan freskója díszíti és külön érdekesség, hogy padlóján 48 igen mély besüppedés található, ami a gyakorlatozó szerzetesek lábától ered (!) - a luohanok emberek, akik megszabadultak az újjászületés ciklusától, 18-at vagy 500-at ábrázolnak belőlük.

 

 

 (Shi funk a csarnokban.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Itt lehet látni a süppedéseket a padlóban. Az egyik fiú éppen bokáig áll egyben.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ettől jobbra: Guanyin Templom, amit harcoló szerzetesek freskói díszítenek (Guanyin Kína leghíresebb bódhiszattvája, a könyörületesség istennőjeként ismert),

  • végül: Chuipu Csarnok, amelyben a kung fuban és a meditálásban alkalmazott testhelyzeteket bemutató cserépfigurák találhatók.

  • A Dagobák Erdeje a főtemplom felett 200 méterrel található. Mindegyik dagoba egy-egy neves szerzetesnek állít emléket már a Tang-dinasztiától kezdve. Az egyes dagobák mérete, formája, magassága és emeleteinek száma különböző. Az adott szerzetes buddhista státuszát, műveltségét, követőinek számát, valamint a templom anyagi helyzetét is megjelenítik.(Forrás: National Geographic Traveler – Kína, 72., 124-125. o.; http://en.hnta.cn/Htmls/Scenic/Scenic_177.shtml)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap fénypontja kétségtelenül a kung fu bemutató volt. Iszonyatos mekkora munka lehet minden mozdulatban, amelyek oly dinamikusak, erőteljesek, mégis könnyedek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyerekek is nagyon ügyesek voltak, egyikük nem mindennapi hajlékonyságát prezentálta: a lábait minden testrészén össze tudta kulcsolni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasonló bemutató látható a videón:

 

 

Másnap délelőtt Bódhidharma barlangjához tettünk kirándulást, ami a templom feletti hegyen található, nem olyan túl magasan, de kimerítő volt felmászni a lépcsőkön. (Úgy tapasztalom, Kínában minden hegyet – ami nem az Everest – meg lehet mászni lépcsőkön, de még csak belegondolni is rossz a Taishan-ra (ez Kína legszentebb taoista hegye) vezető 6600 lépcsőfokba, vagy a Huangshan-ra tartó 16 km-nyi lépcsősorba (az útikönyv szerint ez a legszebb hegy az országban).

 

 

(A kanyargó fehér utat mind megtettük.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bódhidharma, a legenda szerint, kilenc évet töltött meditálással a barlangban. 527-ben látogatott el a templomba (azt hiszem, a történet úgy szól, hogy a szerzetesek előtt ezzel a meditálással bizonyított, és ők utána elfogadták kritikáját). Ő alapította a buddhizmus zen (chan) ágát, és a shaolin szerzetesek számára, akik elfáradtak a hosszas ülőhelyzetben történő meditálásban, kifejlesztett egy testmozgásrendszert. (Ez is beépült a shaolin harcművészetbe, mint ahogyan még sok egyéb hatás, ami az évszázadok során érte a templomot – például katonáknak és banditáknak egyaránt menedéket nyújtott, akik cserébe a külső támadások ellen segítették megvédeni, így az ő harcművészetük is megjelent a szerzetesek életében.) (National Geographic Traveler – Kína, p. 124-125.; http://en.hnta.cn/Htmls/Scenic/Scenic_177.shtml)

 

 

 

(A márványoltár mögötti lyuk a barlang)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Dharma monumentális szobra a hegytetőn)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dengfeng város utcáin harcművészeti boltok sorakoznak egymás mellett. A busz indulása előtt berohantunk néhány üzletbe. Tai chi ruhát és kung fu cipőt vettem magamnak, valamint harci legyezőket. Sajnálom, hogy egyéb fegyvert nem tudtam venni. Igaz, van otthon egy jian-om (egyenes kard), de kell hozzá szereznem kardolajat.

 

 

(Egy zsúfolt tai chi ruha bolt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary in English

 

 

I arrived in good time to the school, so I could visit the Shaolin Temple with the other students. Our shi fu accompanied us, he wanted to meet his shi fu after four years. The temple is lying on the foot of Wuru Peak. Shaolin means “Temple in the forest of the Shaoshi Mountain” (word by word:

shào = young, 林 lín = woods / forest).

 

We travelled to Zhengzhou by train (the normal train, not the D) at night, after we changed to a bus. It was my first time I slept in the train. When we arrived at Dengfeng we changed to taxi and went to the mountain. We saw a lot of kung fu schools by the road.

 

Above the Temple there is a little village where we took our accommodations. We arrived to the Temple before noon, so we had lunch together with some monks. Stepping into the Shaolin Temple, tourists will find themselves in a world of selected antiques and historic sites with artistic buildings, sculptures, frescos. Most of them are remains from the Ming and Qing eras. (What you can see today is only the 10 percent of the original buildings.) (http://www.chinahighlights.com/zhengzhou/attraction/shaolin-temple.htm)

 

The parts of the Temple are:

  • The Main Court with many memorial tablets in it,
  • The Main Temple where three gold Buddhas and a Damo (Bodhidharma) statue stand,
  • Pavilion of Regular Snow” where a monk cut down his own arm in order to understanding the zen more,
  • Wenshu Hall where you can see a stone with the face of a bodhiszattva on it (those are bodhiszattvas who reached the level of enlightenment before becoming Buddha),
  • Pilu Hall (or Hall of Thousand Buddhas) where are 500 frescos of Luohans on the wall from the Ming dynasty and there are 48 pits on the brick floor that came out of long-term foot stamping practices of those Shaolin monks with profound kung fu powers (!) - Luohans are humans who had disposed the gravity of revival,
  • Guanyin Temple (Guanyin is the most famous bodhiszattva in China, she is the goddess of mercy),
  • Chuipu Hall is full of with statues which show the movements of kung fu and meditation,
  • The Pagoda Forest is 200 metres far from the main temple. Each pagoda is a monument for the monk who died. The height, size, shape and the floor numbers of pagodas vary from monk to monk, based on their Buddhist status, cultivation, the number of his followers and the financial condition of the temple in a certain period. (National Geographic Traveler – Kína, p. 72., 124-125.; http://en.hnta.cn/Htmls/Scenic/Scenic_177.shtml)

 

Unfortunately, we could not meet the Abbot, but we saw a kung fu performance what was definitely the highlight of the day. There were many children too, one of them is able to put his leg on every part of his body.

 

Next day we had a trip to Dharma's Cave, where Bodhidharma had spent nine years sitting in meditation, facing the wall, as the legend goes. He visited the Shaolin Temple in 527 and taught exercises to the monks. He is the founder of zen (chan) buddhism and he lied down the basics of kung fu. (National Geographic Traveler – Kína, p. 124-125.; http://en.hnta.cn/Htmls/Scenic/Scenic_177.shtml)

 

Every street in Dengfeng are full of with martial arts shops. We did not have too much time for shopping, but I could buy tai chi suits, shoes and fans. It would have been nice to buy other weapons, but I already have a jian (straight sword).

 

You can know more about the history of the Shaolin Temple from this video (watch it from 1'40"):

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr853445436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása