HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.08.05. 19:27 ktina

Mindennapi apróságok 1.

Címkék: kína vásárlás tesco érdekesség gasztronómia fuzhou

Vásárlás

 

Nagyon szeretek vásárolni olyan boltokban, ahol sokféle termék kapható kedvező áron, de nem nevezném magam vásárlás mániásnak. Valójában nézelődni szeretek jobban. Kínában egyenlőre csak a helyi szupermarket lánc 33. számú üzletét sikerült alaposabban felfedeznem, de ott véges a választék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Képpel is tudom bizonyítani, hogy a szupermarketbe tartok :))

 

Nagy a csábítás más üzletek felé, mert azokból itt tényleg sok van. Szorosan egymás mellé zsúfolva, az utca felől teljesen nyitottan várják vevőiket. A nyelvi akadályok miatt nehéz ezeknek a profilját megállapítani, de ha célirányosan tudjuk, mit akarunk, akkor megoldható a vásárlás. Legjobb persze, vásárláshoz is kínai kísérőt magunkkal cipelni, de erre a kerékpár beszerzési hadműveleten kívül még nem került sor. Pedig én már egyre nehezebben bírom, hogy a helyi gasztronómiához ne kerüljek közelebb. Például, jó lenne már megtalálni a lisztet is a boltban – igaz, sütni nem tudok, mert a helyi sütő a mosógépnél fényévvel nagyobb kihívás.

 

 

Ez a "sütőrém" két rekesze. Az biztos, hogy ebbe nem pakolnak tepsit (nem is láttam tepsit a boltokban).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami azt illeti, bizonyos élelmiszerekből jóval nagyobb itt a választék. Például zöldségek, gombák, gyümölcsök, magvak, olajak, tea füvek, halak, tojás – tegnap láttam fekete tojást, aminek a belseje fekete és sötétzöld; kíváncsi vagyok milyen madáré lehet -, édességek, különösen piskóták, zselék (gyümölcsös zselé, szopókás zselé, iható zselé, nyalható zselé, puha zselé, kemény zselé), valamint keksz félék.

 

 

(Tetszik a palackos üdítők sokfélesége is. Két ugyanolyan formájú palackot nem lehet találni, és különösen teákból nagy a választék. De ezek sem ízesítettek, maximum citromos ízűt lehet kapni, pl. a Nestea-től.)

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Tejtermékekből kicsi a kínálat, kivéve a joghurtot, amit 10-nél kisebb csomagolásban nem is igen lehet megtalálni. De ezek többségében natúrak. Friss tej nem jellemző (ált. egy -féle kapható, és egy nap után megalszik), inkább a tartós, és abból is a kis, két – három decis dobozos, szívószálas változat, gyerekek számára. Ezt is karton számra lehet venni, egy-egy darabot aligha. Ennek a tejitalnak van sokféle ízesített változata is. Sajtot csak szendvics sajtot találtunk (az egyenként csomagolt, ömlesztett -féle, ami kissé tartósítószer ízű).

Amiből még felháborítóan kevés van, az a csoki. A szupermarketben táblás csoki nincs is, csak néhány szeletes, de azoknak sem volt igazi csokoládé ízük (kivéve a Snicker's-t).

 

Az édességek egy különös faja a szárított (!?) hús. A boltban a cukorkák mellett találhatóak a csokis, karamellás és a fene tudja még milyen ízesítésű csirkeszárny, csirkeláb, kacsanyelv, malacorr, stb. Vákumozott csomagolásban, egész darabokban árulják ezeket, de hogy milyen technológiával készülnek, hogy ne romoljanak meg? A gyerekek ezt szó szerint úgy eszik, mint a cukrot.

A csirkeláb itt különösen kedvelt eledel lehet, a salátapultban is kapható többféle változata, meg a húsos részen is ki van borítva a pultra több száz darab.

De hogy egy egyszerű csirkemellet vegyek, az itt egyenlőre lehetetlen küldetés. Vagy meg kell venni az egész állatot hozzá (akár élőt), vagy egyszer csak szerencsém lesz és rátalálok.

Hús vásárláshoz mindenképpen kellene kísérő, mert amit felismerünk, azokat már fentebb említettem. Finnyás nyugatiként én csak csirkemellre vágyom, vagy valami soványabb sertésszeletre (és persze angol nyelvű kínai szakácskönyvre, hogy valóban egyre több helyi hozzávalót fel tudjak használni).

 

Múlt hét szerdán felfedeztük a Tescot, amiből még csak egy van a városban. Egy pláza felső két szintjét foglalja el, és nem sikerült végig bejárnunk, mert a Tesco busz miatt csak másfél óránk volt a vásárlásra. Hát igen, sikerült több, mint egy órát buszra várással töltenünk, mert senki nem tudta, mikor közlekedik az ingyenes Tesco-járat. Így szerda este hat órakor kiültünk egy megállóba, amiről úgy hallottuk, hogy ott megáll, és 19.20-kor elhatároztuk, hogy megpróbálkozunk a taxival, de pont akkor megjelent a buszunk a horizonton, és mivel nagyon el akartuk érni, futottunk is utána, mert nem állt volna meg. :) Na de innentől már profik voltunk, megtudtuk, hogy az utolsó 21.30-kor indul vissza, és már megvan a busz menetrend is. Viszont hogy utazzunk legközelebb is a busszal, igényel némi mentális felkészülést, mert amikor az áruháznál várakoztunk, alaposan végigmértek a kínai utastársaink. Már - már zavarba ejtően.

 

Néha valóban hosszasan belefeledkezően, és akár tátott szájjal is képesek bámulni az embert. Az első napokban ez nem tűnt fel nagyon, mert még azzal is számoltam, hogy sokkal feltűnőbb jelenségek leszünk. De aztán elkezdtem zavarónak érezni, már benn, a Tesco áruházban is. Nagyon sok ember tömörült egy helyen és talán jobban kirajzolódott, hogy itt bizony kisebbségnek számítunk. Fura volt az is, hogy a bevásárlókocsinkat méterenként megérintették, amint leálltam nézelődni, még rá is ültek.

 

Amikor egyedül megyek a szupermarketbe, igyekszem kerülni a szemkontaktust, hogy ne nézzenek annyira. Viszont ha ketten megyünk valahova, már nem egyedül vagyunk kisebbség, úgyhogy nem is érzem frusztrálónak a dolgot. :)

Valóban zavarba tudják hozni az embert, ha nem vagyunk hozzá szokva ekkora figyelemhez. Például ma is bementünk egy kis pizzás gyorsétterembe, ahol öten álltak a pultnál, és mind egyszerre ránk köszöntek, majd egyikük fényképezni is elkezdett. 

 

Főzés

 

Majdnem megijedtem a bárdtól, ami a lakásban várt, de már összebarátkoztunk, mert nagyon jól lehet vele aprítani. :) Wokot szeretnék majd venni, amit végül haza is tudunk majd vinni.

Na meg persze szakácskönyvet! Otthon direkt nem akartam venni kínai ételeset, mert az a filozófiám, hogy amit itt veszek meg, az az eredeti. Persze, recepteket interneten is találhatok, de jobban szeretem a könyvet.

 

 

 

 

 

 

Amúgy lehet, hogy van reális esélyünk angol nyelvű könyvek beszerzésére, mert térképen (abból már van angol nyelvű a birtokunkban) találtunk idegen nyelvű könyvek boltját. Talán busszal már meg is tudnánk közelíteni. De majd a közlekedésről is jelentek, mert érik ott is élmények az embert rendesen. :)

Addig viszont tartozom a múlt szombati, Nemzeti Parkba tett kirándulásunkkal, valamint a kung fu versenyekről is szeretnék írni, mert hogy már sikerült olyat is látnom itt, és nagy élmény volt (és ígérem, nem csak azoknak lesz élvezetes a leírás, akiket szintén érdekel a dolog).

 

 

Boldog Névnapot! :)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr603128688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása