HTML

Kínai Kaland

Élménybeszámoló Kínában töltött hónapjainkról. Kung Fu is. Panda is. Kaland is. Posts with English summaries!

Utolsó kommentek

  • Krisztina Kottyán: A videó teljes verziója: www.youtube.com/watch?v=IDew5lLslf0 Bár most már cikinek érzem a mozgásomat rajta...ha nem is mutat olyan szépen, élveztem legalább :) (2015.02.28. 19:03) Sebastian meglepije
  • ktina: @Shaolin Bunny: Köszi szépen! Az út nagyon jó volt, Pekingbe kicsit be tudtunk nézni :) De itthon másnap már munka volt, és azóta is nagyon elfoglalt vagyok a munkámmal! A bőröndök egy része még ki ... (2012.02.24. 20:00) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Arról már lekéstem, hogy jó utat kívánjak haza, de: remélem minden rendben ment a hazafelé úton! :) Majd várom a további bejegyzéseket! (2012.02.18. 21:23) Ég veled, Fuzhou!
  • Shaolin Bunny: Az idézet nagyon helytálló és egyszerűségétől szép. Ha nem baj, kölcsön is vettem, mert nagyon megtetszett. :) A kaligráfia is nagyon jól néz ki! Egy ilyet én is kitennék itthon a szobám falán. (2012.02.11. 17:48) Kung-fu szünet
  • ktina: @nóra73: Szia :) Nem tudjuk megvárni a napot, jövő héten már otthon vagyunk. Itt elég vicces az időjárás, egyik nap +17 fok van és napsütés, másik nap meg +6 és eső. De az otthoni fagyok egyáltalán ... (2012.02.10. 01:38) Lampion Fesztivál
  • Utolsó 20

2011.10.11. 02:32 ktina

C-POP

Címkék: kína zene ázsia érdekesség popzene andy lau

Karaokes bejegyzésemben megemlítettem Andy Laut. (azt hiszem, kezdek fan lenni, sőt, már az is voltam, mert ahogyan keresgéltem a neten LEESETT, hogy már régóta ismerem őt a Szigorúan piszkos ügyek (Infernal Affairs) trilógiából (és még más, kung-fu filmekből)! Az első film alapján rendezte meg Scorsese 2006-ban a Téglát (The Departed) DiCaprioval, Matt Damonnal, Jack Nicholsonnal, Mark Wahlberggel! Aki ezt látta és szerette, ajánlom, nézze meg az eredetit is, mert még másik két részen keresztül bonyolódik a történet:))

Most azért jelentkezem, hogy teljesebb legyen a képünk a kínai popzene jelenségéről. Andy Lau mellett a további hírességek (mindegyikük filmszínész is - de Andy Lau vajon tényleg tud kung fuzni?):

Jacky Cheung

Aaron Kwok 

Leon Lai

A  90-es évektől ők a Cantopop "Négy Mennyei Királya". Azóta persze sok új sztár is feltűnt, de ők még mindig a "dal istenei", ahogyan Jacky Cheung közismert neve is szól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A kép forrása: en.wikipedia.org)

 A Cantopop elnevezés eredete a "Cantonese popular music" (kantoni népszerű zene) röviditéséből származik, de HK-pop (Hong Konger popular music) -ként is ismert. Műfajilag a kínai popzene egyik alfaja, a C-pop irányzathoz tartozik. Nemcsak a kínai zenéből merítkezik, hanem hatással vannak rá olyan műfajok is, mint a jazz, rythm and blues, rock and roll, elektronikus zene, nyugati pop (Kínában a nyugati zene először egyébként a '20-as években, Shanghájban szerzett magának teret Buck Clayton, amerikai jazz zenész segítségével).

A Cantopop jellegzetessége, hogy a dalokat kantoni nyelven éneklik. (És igen, a mandarin nyelvű dalokat tömörítő műfajt Mandopopnak hívják! :)) Legnagyobb rajongóbázisa Kínán belül, természetesen, Guangdong (Kanton) és Hong Kong, valamint más dél-kelet ázsiai országok, mint Malájzia és Szingapúr. Itt, Fujianban - elvileg - a Taiwanese pop vagy Hokkien pop (ez a C-pop harmadik, utolsó alfaja) hódít. Ezek az elnevezések tehát elsősorban a nyelvjárást jelölik, a műfajokon belül megfér egymással a kínai rock, hip hop és ambient is. (en.wikipedia.org)

 

Találtam Jacky Cheung-tól angol nyelvűt :)

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr543291581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaolin Bunny 2012.02.05. 21:17:08

Nemrég kezdtem el olvasni a blogodat. :)
Érdekel, hogy kint mi hogy működik, illetve nagyon érdekes egy magyartól olvasni ezeket. Imádom a shaolin kung fu-t is. :)
Majd utána nézek a bejegyzésben említett embereknek, mert Andy Lau-t is kedvelem, szintén nemrég óta.
- az előtt néztem meg a Shaolin 2011-es filmet, hogy rátaláltam a blogodra -

ktina 2012.02.07. 16:40:07

Örülök, hogy itt vagy! :)
Ha bármire kíváncsi vagy, kérdezz, nyugodtan! Még sok írnivalóm van a blogra, csak nem tudok rendszeresen sok időt írással tölteni. De a javarésze még hátra van....viszont ezeket már csak otthonról fogom feltölteni :(
A Shaolin kung furól is találsz jó pár írást ;)

Shaolin Bunny 2012.02.09. 21:53:42

@ktina:

:) Én is örülök, hogy megtaláltam a blogot! Nem igazán találtam más értelmes magyar blogot, oldalt, ahol láthatnám a kinti shaolin templomot, illetve lenne így leírás, ahogy te mesélsz. :) Engem pedig nagyon érdekel!
Shi De Yang amúgy a kedvenc shaolin papom. :) - teljesen véletlenül lett ő, mert ebben az évben kezdtem még csak jobban utána olvasni a dolgoknak, őt láttam egy videóban és nagyon szimpatikus kis emberkének tűnt, azóta már jópár videót láttam róla, illetve utána néztem, ki is ő, és nagyon csodálom őt -
És igen, már olvasgattam a shaolin-os bejegyzéseket is, aminek természetesen nagyon örültem!
- a nevemben pont ezért van a shaolin, mert nagyon érdekel a téma, a shaolin kung fu :) -

Rendben, köszönöm, hogy megkereshetlek kérdésekkel. Majd biztos fogok írni!
Nekem teljesen megfelel, ha már itthonról töltöd fel az írásokat, képeket, elmentettem a blogot, szóval benézek majd rendszeresen!
süti beállítások módosítása